default avatar Hoşgeldin, Ziyaretçi: Aşağıdaki form ve bağlantıları kullanarak sitemize giriş/kayıt işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
 Şifremi Unuttum?  Yardım  Üye Ol Tarih: 26.04.2018, Saat: 05:54



İşci Arı

Yazar Konuyu Başlatan: Nureddin Birbilen - Görüntüleme - Okunma Okunma Sayısı: 2403 - Yorum Toplam Yorumlar: 0
Konu Kalitesi: % 0
Yeni Yorum Gönder  Yeni Konu Gönder 
 
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nureddin Birbilen
Site Kurucusu
******
Admin
user avatar
Durum: Çevrimdışı
Konu Sayısı: 20
Yorum Sayısı: 20
Üyelik Tarihi: 13:26
Rep Puanı: 0


Kişisel Bilgileri: v
Yorum: #1
Konu Tarihi: 18.04.2012 15:55
İşçi Arının Yumurta Larva Pupa - Krizalite Dönüşmesi Dinlenme Tablosu.



İŞCİ ARININ OLUŞUMU

Yumurta olarak kalma süresi 3 gün Larva ağzı 10 Günde

Göz kapanmadan önceki süre 5 gün Kapanmaktadır

Larva gözünün kapatılması süresi 2 gün

Dinlenme (Prepupa) 3 gün

Pupadan krizalite dönüşmesi 1 gün

Dinlenme ve ergin olarak çıkış 7 gün

TOPLAM 21 GÜN

Bu tabloyu anladıktan sonra işçi arıların değişik bir açıdan görevlerine devam edelim.


FİZİKSEL DEĞİŞİKLİKLER


İşçi arılar kanatlarıyla vantilatör görevi yaparak, dolayısıyla kovandaki hava sirkülasyonunu sağlarlar.

Oluşan bu akım nektar içindeki (taze bal) nemin dışarı atılmasını sağlar.
Sizlerin de bildiği gibi nektarın (taze bir balın) içindeki su miktarı % 30 ile % 90 arasında değişmektedir.

Olgun haldeki balda su miktarı %18.5’dan fazla olmaz.
Burada şunun anlaşılmasını istiyorum. % 30 ila % 90 arasında değişen bir su miktarını % 18.5’ lara kadar düşürebilmek işçi arıların iyi bir vantilatör sistemine sahip olduklarını göstermektedir.


KİMYASAL DEĞİŞİKLİKLER


Nektarın bol miktarda akışının ardından balı yiyerek bir enzimleme işlemine başvurmaktadırlar. Bunun da sonucu olarak doğal haldeki sakkarozun, glikoz ve fruktoza dönüştürülmelerini sağlamaktadırlar.

İşçi arılar, 12 ila 15. gününü doldurduklarında artık olgunlaşan mum salgı bezleri sayesinde mum üretmeye başlarlar.

İşçi arılar karın kısımlarında 4 çiftlik bir mum aynalarına sahiptirler. Mum bu 4 çiftlik mum aynalarından (dikkatinizi çekiyorum) sıvı olarak salgılanmaktadır. Sıvı haldeki bu salgı havayla temas etmesiyle birlikte sertleşir ve levhalar halini alır.

Kovan içindeki hizmetleri gören işçi arılar mum salgılayabilmek için bir zincir şeklini alırlar. Adeta askeri bir malzeme taşınmasını andıran olay bu anda cereyan etmektedir.

Şöyleki üretilen mum plakaları arıdan arıya uzatılarak petek örgü meselesi gerçekleşmiş olur.

Demekki genç işçi arıların yapı yapmaları (petek örmeleri) arının ağzından veya hortumundan imal edilmemekte, direk olarak mum aynalarından imal edilerek kullanılmaktadır.

Toplanan Propolis kovanlardaki açılmalarda, çürümelerin önlenmesinde, yumurta atılacak gözelerin temizlenmelerinde (cilalanmalarında) ve uçuş deliklerinin daraltılarak kovana direk girecek olan havanın kesilmesinde de kullanılmaktadır.

Genç işçi arılar kovandaki sürenin 3. haftasında etrafı tanımak ve dışkıları (pisliklerini) atmak amacıyla uçuş talimlerine başlarlar. Kovanlarımızın mümkünse farklı renklerde olması arıların talimleri veya çalışmalarında kovanları şaşırmamalarına vesile olacaktır. 3.Haftasını tamamlayan işçi arılar artık tarlacı arı olarak göreve başlayacaklar demektir. Yaşlanmalarına bağlı olan hizmetler şöyledir. Polen, genç işçi arıları daha ziyade cezbeder.

Nektar toplama işi daha ziyade yaşlı arıların görevidir. Bir kolonide su taşıma işi daha ziyade yaşlı arıların görevidir; suyun taşınması genelde yavrunun varlığıyla bağlantılıdır.

Buradan işçi arıların yoğun bir şekilde kolonilere su taşıdıklarını görürseniz, ya kolonilerde yeni çıkmış olan yavruların beslenme işlerinin olduğunu veya aşırı sıcaklıklardan dolayı kovan içi sıcaklığının düşürülmesinin gerektiğini, kristalize olmuş bal ve diğer besin maddelerinin sıvılaştırılmasının olduğunu anlayabilirsiniz.

Anlatmaya çalıştığım bu mevzuları, belki arıcılığa yeni başlayan arkadaşlarım ilk Birkaç yıl farkına varamayabilirler; gözlemleme yoluyla tecrübeleri arttıkça bunu daha iyi kavrayacaklardır inşaallah.

Normalde 6 hafta yaşayabilen işçi arılar kışın buna ilaveten bir kaç ay daha fazla yaşamaktadırlar.

Bunun sebebi de çok yüksek kapasitede çalışmalarından dolayı ömürleri yaz mevsiminde erken dolmaktadır.

Her ne kadar fazla çalışmalarından dolayı bir ömür kısalması oluyor dense de, hakikatte Kainatın yaratıcısı olan Allah cc Hazretlerinin takdir ve dilemesi sonucunda oluşan bir gerçektir.
kullanıcının tüm mesajlarını bul
Alıntı ile Cevapla

Yeni Yorum Gönder  Yeni Konu Gönder 

Konu Bağlantı Araçları
İşci Arı Konusunun Linki Direkt Link
İşci Arı Konusunun HTML Kodu HTML Link
İşci Arı Konusu BBCode Linki BBCode Link
İşci Arı Konusunu Paylaş Sosyal Paylaş

Konu ile Alakalı Anahtar Kelimeler

İşci Arı indir, İşci Arı Videosu, İşci Arı online izle, İşci Arı Bedava indir, İşci Arı Yükle, İşci Arı Hakkında, İşci Arı nedir, İşci Arı Free indir, İşci Arı oyunu, İşci Arı download


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Hızlı Menü:


İletişim | Arıcılık Teknik Konu Paylaşım Sitesi | Yukarı Git | Arşiv | RSS | Sitemap

Arıcılık Platformu

sayaç
Bilim Bilim Genel