default avatar Hoşgeldin, Ziyaretçi: Aşağıdaki form ve bağlantıları kullanarak sitemize giriş/kayıt işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
 Şifremi Unuttum?  Yardım  Üye Ol Tarih: 26.04.2018, Saat: 05:49



Ana Arı Çiftleşme

Yazar Konuyu Başlatan: Nureddin Birbilen - Görüntüleme - Okunma Okunma Sayısı: 2082 - Yorum Toplam Yorumlar: 0
Konu Kalitesi: % 0
Yeni Yorum Gönder  Yeni Konu Gönder 
 
Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Nureddin Birbilen
Site Kurucusu
******
Admin
user avatar
Durum: Çevrimdışı
Konu Sayısı: 20
Yorum Sayısı: 20
Üyelik Tarihi: 13:26
Rep Puanı: 0


Kişisel Bilgileri: v
Yorum: #1
Konu Tarihi: 18.04.2012 15:52
Çiftleşme için genelde esintisiz durgun ve güneşli havaları takip ederler. Güneşin yeryüzüne dikey vurmadığı 9.00-11.00 ile 14.00-16.00 saatleri arasında 15 ile 30 metre yüksekliklerde çiftleşebilirler.

Çiftleşme olgunluğuna erişmiş olan ana arılar feromon denilen özel bir koku salgılamaktadırlar. Bu kokuyu algılayan erkek arılar ana arının peşine takılarak çiftleşme uçuşuna çıkarlar.

Düzenli bir şekilde, kendisine yetişen güçlü erkek arılarla çiftleşirler. Bakire ana arılar ana arı gözlerinden çıktıktan 6 ila 10 gün sonra çiftleşme uçuşuna çıkarlar.

Ana arı, çiftleşme esnasında 7 ile 11 erkek arı ile çiftleşebilir. Bu tamamen sperm kesesinin dolmasına bağlıdır. Bir ana arının yumurtlama verimi tamamen ergen ve yoğun erkek arıya bağlıdır.

Erkek arıların, ana arı çiftleştirme döneminden önce üretimi mutlaka gerçekleştirilmelidir.

Yeterli spermi 1 seri çiftleşmede depo edebilmişlerse çiftleşme tekrarı gerçekleşmez. Ancak sperm depolama keselerine yeterli stok yapılamamışsa, yeterli sperm sağlanıncaya kadar devam edilir.

Bir ana arının sperm deposunda takriben 5-6 milyon civarında sperm vardır. Bakire bir ananın çiftleşme olayı 3 haftalık zamanın dışına çıkarsa çiftleşmemiş yumurta atma riski artar.

Düzenli ana arılar çiftleşme sonundaki bir haftalık süre içerisinde yumurta atmaya başlarlar.

Ana arının ortalama yaşı 5 yıl kadardır. Fakat asıl verimlilik yaşı ilk 2 yıldır. Bundan sonraki yıllar performansın düşmesine sebep olacaktır.
Daha ilerleyen süreç içerisinde ise yumurtalarını döllemede kullanacağı spermin bitmesi onun erkek yumurta atmasına yol açacaktır.
Bu da siz arıcılarımızın boşa zaman kaybetmeleri demektir. Bir kolonide 1’den fazla ana arı olursa aralarında kavga başlar. Kavga sonunda güçlü olan kazanır ve koloniye sahip olur.

Ana arı üretiminin en önemli unsurlarından biri TECRİTLİ ALAN konusudur.
Yurt çapında hali hazır kurulmuş ve faaliyetlerini sürdüren Üniversitelerimizin önderliği ve arıcılıkla ilgili kurum ve kuruluşlarında, kişisel egoistliklerini bırakmaları şartı ile tecritli alan konusu çok kısa bir süre içerisinde çözülecektir.
Neden tecritli alan? Daha önce ülkemizin kovan sıralamasında dünya devletleri arasında ilk dördüncü sırayı almasına rağmen bal konusunda neden kovan ortalaması l3 ila l6 kilogramdan yukarı çıkamamaktadır?

Tecritli alan mevzuatı direk olarak kovan başına düşen bal miktarıyla yüzde yüz bağlantılıdır. Yurdumuz rakım yükseklikleri bakımından, sıfır rakım yüksekliğinden bir anda yüzlerce hatta binlerce metrelik rakım yüksekliğine çıkılabilmektedir.

Arıcılık mesleğinin inceliklerini kavrayanlar, anlatmaya çalıştığımız bu çok önemli hususun pek ala farkındadırlar.

Ne yazık ki böylesine önemli ve milli ekonomimizi bal alanında ilgilendiren bu husus hakkında gözle görülen ve elle tutulan bir ilerleme yapılmamaktadır.
Yıllar önce kurulan ve halen faal durumda çalışan TKV ise yıllardan beri yalnız başına bu yükü yüklenmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Burada TKV yöneticilerine ve çalışanlarına teşekkürü kendimize bir borç biliyoruz.

Burada tecritli alan konusuna gereken itinayı göstermemiz ve yeniden ellerimizi şakaklarımıza dayayıp yeni bir yapılanmanın acilen gündeme getirilerek milli ekonomimize katkıda bulunabilmenin yolları acilen masa üzerine yatırılmalıdır.

Bir arıcı takviminde kaç günlük bal akımı olduğunun bilincinde olarak bu çalışmalara gereken ehemmiyeti göstermek üzere, yurt çapında arıcılık yapan ama amatör ama profesyonel alanda arıcılık yapan tüm meslektaşlarımızı göreve davet ediyoruz.
kullanıcının tüm mesajlarını bul
Alıntı ile Cevapla

Yeni Yorum Gönder  Yeni Konu Gönder 

Konu Bağlantı Araçları
Ana Arı Çiftleşme Konusunun Linki Direkt Link
Ana Arı Çiftleşme Konusunun HTML Kodu HTML Link
Ana Arı Çiftleşme Konusu BBCode Linki BBCode Link
Ana Arı Çiftleşme Konusunu Paylaş Sosyal Paylaş

Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Kraliçe Arının Çiftleşme Uçuşu Nureddin Birbilen 0 2,726 19.04.2012 12:55
Son Yorum: Nureddin Birbilen

Konu ile Alakalı Anahtar Kelimeler

Ana Arı Çiftleşme indir, Ana Arı Çiftleşme Videosu, Ana Arı Çiftleşme online izle, Ana Arı Çiftleşme Bedava indir, Ana Arı Çiftleşme Yükle, Ana Arı Çiftleşme Hakkında, Ana Arı Çiftleşme nedir, Ana Arı Çiftleşme Free indir, Ana Arı Çiftleşme oyunu, Ana Arı Çiftleşme download


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Hızlı Menü:


İletişim | Arıcılık Teknik Konu Paylaşım Sitesi | Yukarı Git | Arşiv | RSS | Sitemap

Arıcılık Platformu

sayaç
Bilim Bilim Genel